lørdag den 25. februar 2012

At bage et brød er som at lave en kriger.

Jeg sad forleden og snakkede om brødbagning med min kammerat Magnus. Og straks kom kampsportsnørden op i mig.. Kunne ikke lade være med at sammensætte hans forklaring af brødbagning med en kæmpers klargøring til duel.


Vi kom ind på emnet, fordi vi sad i hans lejlighed på Tinggården og spiste noget rigtig godt brød. Han fortalte mig deres tanker bag brødproduktionen:

Han berettede nogenlunde dette:

"Nogle vælger at give deres brød de bedste forhold, men vi har valgt at gøre det modsatte hos os, det giver et stærkere brød." Deres blanding af mel og tid i ovnen vil jeg lade være usagt, dem må i selv få ud af ham, men disse faktorer har selvfølgelig meget at sige for resultatet.

Han fortsætter:

 "Brød er jo faktisk levende Kasper, gærcellerne som brødet består af, formere sig og bevæger sig, og de har det bedst ved 36 - 40 grader”, nøjagtig som vores egne celler.

”Vi gør så det, at vi ælter dejen sammen. Hæver det ved normal temperatur, hvor gærcellerne har det udmærket. Så slår vi dem ned og sætter dem ind på ca. 4 grader, hvor de skal kæmpe for at overleve. ”

Han fortæller videre, dog videregivet her, mindre ordret end ovenstående:
"Der står de ca. et døgn og kæmper for ikke at gå til grunde. Når vi syntes de har fået nok, så tager vi dem ud og giver dem hvile/hævning ved ”stuetemperatur”, hvor de begynder at udvikle sig rigtig meget...” Endelig får cellerne forløsning. ”Når de har hævet til passende størrelse bliver der kastet noget vand på dem og de bliver sat i ovnen."
Det er det jeg mener, det er det samme som at lave en kriger:

Når du træner op til en duel, så skal du starte fra et godt udgangspunkt. Du skal planlægge hvad der skal fokuseres mest på i træningen og hvad der skal fokuseres mindst på, men du skal have et fundament allerede, en god "blanding", allerede være rimelig stærk..
Når du så er gået i gang med gode forhold, så skal du køre hårdt på. Der skal trænes så hårdt du overhovedet kan, uden at der skal gives efter for et kæmpe energiindtag(store måltider)(som oftest er der en vægt at overholde), som også vil bidrage til en mere intens træning af psyken.

Du skal med andre ord "ikke have de bedste forhold"; Dine celler skal skrige efter hvile og kulhydrater, og din psyke skal kæmpe for at blive ved...

3 - 5 dage før din duel, stopper du brat op. Du giver din krop og dine celler og din psyke hvile under gode forhold.

Tænker ikke på noget, reagere på dine dagligdagspligter med en afslappende holdning.. Du fokusere på at holde din form ved at undgå et kæmpe kostindtag og så hvile dig endnu mere... - Lade dine celler restituere.

Når tiden er, bliver du gjort klar, får blodet i gang inden du skal kæmpe din duel. Nogle krigere bliver penslet med olie, eller gennemgår andre ritualer, inden de bliver smidt i "ovnen".
Efter duellen, hviler du igen, ligesom et godt brød skal hvile inden det bliver skåret.. Du spiser lidt mere, og bliver endnu stærkere end før.. Du nyder forløsningen hvorefter du fordøjer de indtryk du har fået og erkender hvad der kan forbedres...

Bagefter fordøjelsen, forbereder du dig på din næste duel igen!


Det sidste ord om kamp og brødbagning er ikke skrevet,
her en god sammenligning. Desuden er
begge gøremål gode metaforer for livet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar